Ik weet wat het effect van zo’n zin heeft op sommigen dus mocht jij nu ook een buik hebben die wat gespannen wordt of de neiging hebben om niet verder te lezen, wacht daar nog even mee. Financiën, boekhoudtermen, je cijfers zijn écht belangrijke skills om als ondernemer te beheersen. Die kennis, al is het maar de minimale basis, hebben, is echt wel bekrachtigend. En, het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ik zie het als mijn uitdaging om dit thema in hele simpele taal en op een begrijpelijke manier uit te leggen. Ik ben zelf dolgraag bezig met cijfers, ik doe het met plezier en daarin goed overzicht hebben en die skill beheersen geeft mij rust en voldoening. En dat gun ik jou ook.
Ik wil je dan ook graag wat uitleg geven over drie boekhoudtermen en je wat praktische kennis geven die heel goed van pas komt als je meer inzicht wilt krijgen in de verschillende bedragen die je moet betalen. Let op, dit geldt voor zelfstandigen met het statuut van eenmanszaak. Heb je een ander statuut, dan zal de info hier en daar afwijken.
BTW
BTW staat voor belasting over de toegevoegde waarde. In België hebben we vier verschillende percentages voor BTW: 6 %, 12 % en 21 % en een vierde percentage, 0 %, voor diegene die niet Btw-plichtig zijn.
BTW betaal je vier keer per jaar (of als je daarvoor gekozen hebt maandelijks) aan jouw BTW kantoor. De data waarop je je BTW aangifte doet en waarop je het te betalen bedrag moet betalen kan je online terugvinden (https://financien.belgium.be/nl/ondernemingen/btw/kalender).
Het bedrag dat je moet betalen of ontvangen is het verschil tussen twee andere bedragen. Enerzijds heb je alle facturen van je leveranciers waar je ook BTW op hebt betaald. Anderzijds heb je alle facturen van klanten waar je BTW van hebt ontvangen.
Het saldo van het bedrag van de BTW die jij aan je leveranciers hebt betaald en het bedrag van BTW dat jij van je klanten hebt ontvangen zal een positief of een negatief getal zijn. Dat betekent dus dat de BTW aangifte een te betalen bedrag is of een te ontvangen bedrag.
Moet je een bedrag betalen dan maak je dat op tijd over aan je BTW kantoor. Is het een te ontvangen bedrag dan kan je aanvragen om het terug te betalen of het wordt verrekend met een later openstaand saldo.
Sociale bijdragen
Sociale bijdragen zijn de bijdragen die je betaalt als zelfstandige, zowel in hoofdberoep als in bijberoep, om bij te dragen aan de sociale zekerheid. Sociale zekerheid wordt gebruikt voor het betalen van de pensioenen, gezondheidszorg, werkloosheidsuitkeringen enzovoort.
Sociale bijdragen worden vier keer per jaar, dus elk kwartaal betaald. De eerste drie jaar is dat een vooraf vastgesteld bedrag voor een zelfstandige in hoofdberoep van rond de 730-740 euro. Na twee à drie jaar wordt er een herberekening gedaan op basis van de omzet die je in een bepaald jaar daadwerkelijk hebt gemaakt. Die herberekening betekent dat jouw definitieve sociale bijdrage wordt vastgesteld wat kan betekenen dat je nog een bedrag moet bijbetalen of zal terugkrijgen.
Een belangrijke tip die ik wil meegeven is dat je aan het einde van een boekjaar, zo ergens in december, een nauwkeurigere schatting kunt gaan maken van hoeveel jij als ondernemer, naar gelang de omzet die je hebt gemaakt, aan sociale bijdragen moet betalen voor dat jaar. Zo kan je een extra beroepskost aftrekken. Maar vooral, heb je na twee, drie jaar geen verrassing van een enorm bij te betalen bedrag. Ik raad je dus aan om op de website van jouw sociaal verzekeringsfonds te gaan kijken hoe de sociale bijdragen worden berekend zodat je die kennis bezit.
Personenbelastingen
Personenbelastingen is natuurlijk een heel complex iets. Er komen elk jaar nieuwe verminderingen/aftrekposten bij. De periode waarin in België de aangifte moet ingediend worden is tussen mei en juli. Voor een zelfstandige moet daarvoor ook deel 2 van de aangifte ingevuld worden. Daar wordt gekeken, om het simpel te houden, naar o.a. hoeveel omzet je hebt behaald, hoeveel beroepskosten je hebt gedaan, hoeveel sociale bijdragen je hebt betaalt. Maar er zijn nog andere posten die invloed hebben op jouw personenbelastingen. Zoals dienstencheques, bepaalde groene investeringen, kinderen ten laste, opvang voor je kinderen, leningen, etc.
Vaak is de personenbelastingen een verrassing van een paar duizenden euro’s die je niet had ingecalculeerd. Ik zou willen dat ik een eenduidig antwoord/berekening had om uit te leggen hoe je dit bedrag kan incalculeren. Maar omdat de berekening van de personenbelastingen zo complex is en van zoveel factoren afhangt, is dat lastig. Wat ik zelf doe is een berekening maken op basis van de belastingschijven (meer info vind je hier: https://financeinfo.be/belastingen/belastingschijven/) om zo toch een kleine prognose te hebben en een bedrag opzij te hebben staan naargelang mijn omzet evolueert gedurende het jaar.
Wil je graag meer inzicht en overzicht in je financiën? Bekijk dan zeker eens het 1:1 traject zicht op je centen.