Je weet niet wat je wilt. Yep, daar was dat gevoel weer. Onduidelijkheid en verwarring in mijn hoofd. Een gevoel van onrust in mijn lijf, niet weten wat de volgende stap is. En vooral, een boosheid naar mezelf toe. Voor de zoveelste keer had ik het gevoel dat ik niet wist wat ik wilde. En mijn omgeving speelde aan de zijde van mijn eigen innerlijke criticus en deed er nog eens een schepje bovenop waardoor ik nog meer wankelde.
Herken je de situatie? Heb jij ook wel eens het gevoel dat je niet weet wat je wilt. Met je haren in je hoofd jezelf kwalijk te nemen “Weeral hier <insert je eigen naam en typische toon waarop je jezelf dan toespreek>” Vraag je je dan ook af “Wat nu?”
Acceptatie
Allereerst, en misschien wel het aller moeilijkste: acceptatie. Acceptatie dat je misschien wel voor de zoveelste keer belandt ben in die inmiddels zeer vertrouwen maar wel heel ongemakkelijke situatie van niet weten.
Weet je echt niet wat je wil?
Misschien kan dat gevoel van onduidelijkheid eigenlijk een teken zijn van extreme helderheid waar je nog niet aan kan of wil toegeven. Misschien voel je nog externe waarden van je omgeving of de maatschappij waar je denkt dat je aan moet voldoen. Maar weet je diep van binnen goed genoeg dat het niet (meer) klopt voor jou.
Ergens aan het einde van mijn twintiger jaren wist ik zeker dat ik geen kinderen wilde. Die duidelijkheid heb ik sindsdien altijd gehad en heb ik ook nooit aan getwijfeld. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat er heel veel vrouwen zijn die diep van binnen misschien wel weten dat ze het niet willen maar daar niet voor durven uitkomen. Ze schuiven het voor zich uit, komen met vage excuses als familie en vrienden er voor de zoveelste keer naar vragen. Want ja, kinderen krijgen is de norm toch? Als je als vrouw die druk voelt, kan het soms moeilijk zijn om er openlijk voor uit te komen dat je eigenlijk heel goed weet en voelt dat het niet voor jou is.
Niet simpel en het kan soms decennia duren voor het diepe weten langzaam naar de oppervlakte komt. Als je zo’n thema hebt waar je van voelt dat het blijft wringen sta er dan eens bij stil of je misschien wilt afwijken van de norm maar het nog niet helemaal durft toegeven. Blijf voelen en oefenen en spreek het voorzichtig uit bij mensen die je vertrouwt. Geef het ruimte want alleen zo zal het duidelijker worden.
Je weet wat je niet wilt
Soms is weten wat je niet wilt een goed startpunt om van te vertrekken. Je kan dan al een heleboel dingen afstrepen en het kan ook helder maken wat je dan wel wilt.
Zo kan je als ondernemer door het samenwerken met verschillende klanten beseffen welke klanten er niet bij je passen. Misschien besef je wel dat je liever niet met klanten uit een bepaalde demografische categorie samenwerkt, zoals liever geen klanten uit een bepaalde leeftijdsgroep of liever geen mannen of vrouwen. Of je merkt dat bepaalde problemen waar je klanten mee komen je totaal geen voldoening geeft ook al heb je wel de expertise.
Kiezen tussen wat je wilt
Is het een kwestie van twee of meerdere dingen waar je niet tussen kan kiezen? Wil je zowel het ene als het andere en voelt het als een tegenstrijdigheid? In Sociocracy hebben ze de uitdrukking both and more en ik ben daar grote fan van.
Zo weet ik bijvoorbeeld van mezelf dat ik van verandering hou én durf ik dat wel eens vergeten. Zo’n signaal van onrust of zelfs verveling kan daar dan een herinnering aan zijn. Eentje die ik niet meteen doorheb of niet wil doorhebben omdat een ander deel van mij ook wel naar zekerheid en commitment verlangt. En eerlijk gezegd, ik weet dan wel in mijn hoofd dat die twee naast elkaar kunnen bestaan. Maar ’t is iets dat ik nog niet helemaal omarmt heb in mijn diepste zijn, het is nog geen belichaamd weten zeg maar.
Weet je wat je wilt en is er iets extra nodig?
Wat ook het geval kan zijn is dat je weet wat je wilt maar dat er nog geen direct resultaat of gevolg aan kan gegeven worden. Er is nog een extra beslissing, kennis of informatie nodig.
Zo denk ik bijvoorbeeld vaak dat ik eigenlijk helemaal niet weet welke kant ik op wil met mijn bedrijf. Het voelt vanuit mijn perspectief warrig of onduidelijk wat nu eigenlijk mijn boodschap is. Vooral omdat ik er nog niet de voldoening en resultaten uithaal die ik zou willen. De oorzaak daarvan heeft met een aantal dingen te maken: mijn business (marketing en communicatie) skills moeten nog veel meer ontwikkelt en getraind worden. Dus het probleem is niet zozeer dat ik niet weet wat ik wil maar eerder dat ik niet weet hoe ik het in de wereld kan zetten van dat wat ik wil.
Hoe goed ken je jezelf?
Alles begint eigenlijk met een goede zelfkennis: zowel kennis van je persoonlijkheid, je behoeften en verlangens maar ook de fysieke en emotionele signalen kennen die iets zeggen over of je op of van je pad bent. Niet onbelangrijk: je dromen en verlangen kunnen ook veranderen. Wat je tien jaar geleden heel graag wilde, heb je misschien ondertussen doorleefd en ben je klaar voor iets anders, of het voelt uiteindelijk toch niet zo belangrijk.
Experimenteer
Het beste wat je in elke situatie sowieso kan doen is: probeer het, experimenteer. Je kan zelden bedenken of je iets wilt. Pas door het te doen en het te ervaren kan je het pas echt weten en voelen.
Zo bedacht ik een tijd geleden dat ik wel een Facebook groep wilde starten. Ik maakte hem aan, bedacht een naam, vond de naam niet zo tof. Veranderde de naam, werd er iets blijer van. Creëerde een cover foto in Canva, veranderde die weer. Maakte een post rond de Facebook groep, kreeg wat reacties, voelde het stromen en uiteindelijk nodigde ik niemand uit. En na maanden van niets te doen met de Facebook groep heb ik hem ook weer verwijderd, omdat ik uiteindelijk, door het uit te proberen, doorhad dat het gewoon niet klopte, paste bij mij. Welkom in het leven van een ondernemer die creëert vanuit enthousiasme.
Soms weet je het gewoon niet
Last but not least, soms weet je het gewoon echt niet. En ook dat is ok. Er zal met de tijd vanzelf wel weer duidelijkheid verschijnen.