Eerst even toelichten waarom ik jou iets te leren heb over je financiën beheren. Ik heb een lerarenopleiding Wiskunde gedaan en daarna Sociaal Economische wetenschappen gevolgd. Cijfers is al heel lang “mijn ding”. Omdat ik twee opleidingen heb gedaan (en dus laaaaang heb gestudeerd) en daarna ook nog veel gereisd heb en gewoond heb in Nepal, heb ik heel lang parttime jobs gehad en had ik dus weinig geld. Ik voelde me super rijk want ik beleefde heel veel. Wat ik van die periode geleerd heb zijn super simpele maar wel hele handige gewoontes om mijn financiën te beheren. Daardoor kon ik met weinig geld veel doen en toch ook bewust kopen. Inzicht en overzicht hebben zijn daar twee sleutelwoorden voor. De basis komt terug in de vijf tips hieronder.
Uitgaven een tijd bijhouden om inzicht te krijgen
Dit is de gewoonte waar ik mee begon om mijn financiën beter te beheren: opschrijven wat ik uitgeef. Zonder er iets aan te veranderen. Een beetje zoals met ademen bij een meditatie. Let op je ademhaling zonder er iets aan te willen veranderen. Lukt mij zelden, maar toch, het idee klopt wel.
Als je je gewone dagdagelijkse leven leidt, welke uitgaven heb je dan? Hoe langer je dit bijhoudt, hoe beter het beeld gaat zijn. Ik heb dit een aantal jaren gedaan en nu kan ik heel goed inschatten en bijsturen wat ik nodig heb. Ik heb het opnieuw opgepakt voor een aantal maanden toen ik ging samenwonen met mijn vriend en zijn zoontje.
Inmiddels is mijn inzicht daarin zo goed dat ik dus weet wat ons weekbudget is, hoe dat weekbudget verandert als we op vakantie gaan, welke uitgaven noodzakelijk zijn en welke meer de luxe-uitgaven zijn en hoe ik hierop kan inspelen naargelang het inkomen dat soms wat minder is en dan wat meer.
Overzicht maken van vaste kosten om overzicht te hebben
Ik vind zelf niks zo vervelend als een brief in de brievenbus of een e-mail in mijn inbox van een factuur die ik niet had zien aankomen. De oplossing hiervoor is simpel, ook al vraagt de (eenmalige) voorbereiding wel wat werk. Maak een overzicht van al je vaste kosten, kosten die elk jaar, maand, week weer terugkomen. Je huur/hypotheek, de nutsvoorzieningen, het abonnement van ’t één of ’t ander. Elk bedrag wat wederkerend is mag in dit overzicht terecht komen.
Zo heb je een mooi maandelijks lijstje van je uitgaven en heb je zelden nog een onaangename verrassing. En dat geeft een heerlijk, rustig gevoel. Een beetje zoals dat gevoel dat je iets kan wegstrepen of afvinken op je to do lijst omdat je het afgewerkt hebt. Zo kan je dat dan ook elke keer weer doen met een betaling die gedaan is. En wil je nog wat meer “advanced” doen, maak dan van al je vaste kosten automatische betalingen, zodat je er ook geen tijd meer in moet steken. Buiten dan dat bevredigende afvinken.
Budgetteren om meer vat te krijgen op je uitgaven
Over budgetteren bestaat misschien de misopvatting dat je jezelf beperkt. Is niet mijn ervaring. Budgetteren is het inzicht gebruiken wat je bij tip 1 hebt opgedaan: wat heb je nodig. Wat heb je nodig voor je basisbehoeften en wat heb je nodig als je het ruim en breed wilt laten hangen. Je hoeft daarom geen vaste bedragen te plakken op bepaalde kosten. Je kan bijvoorbeeld een budget reserveren voor “fun” en dat bedrag heel ruim incalculeren. Niks beperking. En heb je over? Dan kan je dat mooi weer op je spaarrekening erbij zetten.
Sparen voor een gerust gevoel
Sparen vind ik een gouden regel. Yep, het brengt niks meer op. En als je heel, maar dan ook heeeeeeeel veel spaargeld hebt, dan kost het je zelfs iets. Sparen doe ik niet omdat het iets financieel opbrengt. Maar het brengt mij wel rust. Voor al die keren dat ik onverwachte uitgaven had. Leuke onverwachte uitgaven (zoals toch nog een extra reis naar Jakkamakka) of minder leuke onverwachte uitgaven (zoals extra onderhoudskosten aan mijn auto). Het idee dat ik dan zonder veel zorgen extra geld van mijn spaarrekening kan halen zonder dat mijn dagelijkse uitgaven daaronder moeten lijden is een heel fijn gevoel.
Je omzet afstemmen op je levensstijl
Ik vind het een zaligheid om mijn omzet en mijn levensstijl op elkaar af te stemmen en in balans te brengen. Nooit in mijn leven heb ik het een aantrekkelijk idee gevonden om full time te werken. Zoals ik aan het begin al vertelde, heb ik heel veel parttime jobs gehad om zo veel te studeren (en stiekem ook omdat ik totaal niet wist wat ik later wilde worden), veel te reizen en niet mee te doen aan de ratrace.
Het is ok om als doel te hebben om zo weinig mogelijk te werken en daardoor minder te verdienen. Het brengt je dichter bij de rijkdom van een andere manier van leven brengt. Het levensstijl die beter bij je past gewoon omdat je menselijk bent en niet gemaakt bent om altijd alleen maar te werken. Rijkdom zit hem ook in vertragen, tijd hebben, rust, ontspannen,… leven.
Op die manier naar je financiën kijken en je ideale omzet bepalen. Niet per se steeds maar meer meer meer. Maar jezelf en je waarden eerst te zetten en dan te kijken hoeveel je nodig hebt om je leven te leiden hoe jij het fijn vindt.
Deze vijf tips om je financiën beter te beheren zijn de basis van mijn online 1:1 traject zicht op je centen. In zes weken neem ik je stap voor stap mee in hoe je dit uitwerkt voor jouw persoonlijke situatie. Aan het einde van die zes weken heb je alle bovenstaande tips berekent en bepaalt.