Ik herinner me nog toen ik voor het eerst startte als ondernemer en ik zelfs nog nooit van ethische marketing had gehoord.
Ik had mijn aanbod gecreëerd, ik had een idee van de richting die ik met mijn bedrijf wilde inslaan, wie mijn doelgroep was en ook waarom ik ondernemer wilde worden (vrijheid, mijn eigen baas zijn).
Eén van de volgende stappen was het maken van een website. Ik had iemand gevonden die me daarbij zou helpen, die het technische gedeelte zou uitvoeren. Het design en vooral de teksten daar wilde ik zelf mee aan de slag gaan.
Ik ben wat onderzoek gaan doen: wat heeft een goede website nodig?
Ik kwam tientallen websites tegen die me vertelden om bepaalde kleuren voor mijn knoppen te gebruiken, alles en vooral de prijs en de koopknop minstens drie keer te herhalen, om getuigenissen te vermelden, zodat er “sociaal proof” was, om pop-ups te hebben om zo zoveel mogelijk e-mailadressen te verzamelen. Studies die hebben aangetoond dat als ik dit of dat zou doen, ik een website zou hebben waardoor mijn website “een money making machine” zou zijn.
Ik was toen nog niet zo bewust en afgestemd op wat goed voelde, waardoor ik sommige suggesties wel toepaste, maar wel al op een zeer afgevlakte manier. Mijn persoonlijkheid is introvert, zachtaardig en ik wilde dat dát toch meer op mijn website zou worden weerspiegeld dan dat ik die psychologische manieren wilde volgen om zoveel mogelijk bezoekers aan te trekken.
Nu, geleid door voorbeelden van andere ondernemers met wie ik veel meer resoneer, heb ik mijn website veel veranderd sinds die eerste versie. Mijn waarden werden mij duidelijker: een website hebben die duidelijkheid, sereniteit en kalmte uitstraalt, transparant in mijn boodschap en wat ik te bieden heb, hoe ze bij mij kunnen kopen als ze geïnteresseerd zijn en een verbinding creëert met mijn publiek. Ik wil mensen niet manipuleren om bij mij te kopen, maar ik wilde dat ze hun interesse en verlangen volgden. Als ze zich dan goed voelen bij het kopen van een van mijn producten of diensten, dan voelt dat ook goed voor mij.
Maar om eerlijk te zijn, de uitdaging blijft nog wel. Marketing op een ethische manier aanpakken is een uitdaging. Er is een innerlijke stem in mij die heel gewetensvol is. En omdat ik ook als consument iemand ben die bewust koopt en van minimalisme houdt, raakt mijn hoofd soms in de war. Ik ben een ondernemer die dingen wil creëren en verkopen en ja, meer dan genoeg geld wilt verdienen. En er is die kritische stem die me elke keer waarschuwt als ik meer richting de traditionele manier van marketing ga. Omdat, voor mij tenminste, die energie aanwezig is en me soms verleid.
Ik merk het eigenlijk vooral als ik een marketingteksten schrijf, woorden bijeenzet om mensen te vertellen dat ik iets aanbied dat ze kunnen kopen. De vibratie in die tekst voelt meer mannelijk, meer doelgericht, minder verbonden met mijzelf en mijn publiek. Ik betrap mezelf erop dat ik het doe. Ik moet dan de tijd nemen om terug te keren naar mijn waarden, ik stel me voor dat ik met iemand praat, een klant, iemand die ik zou ontmoeten op een netwerkevenement. En ik visualiseer hoe ik met ze zou praten, wat ik ze zou vertellen over wat ik aanbied.
En ik doe het stap voor stap, terwijl ik zoveel mogelijk trouw aan mezelf blijf.
Eerste publicatie op Medium on 19 november 2020 in het Engels.