zicht op je centen – les 7

⫸ VIDEO ⫷
⫸ TEKST ⫷

Vaste kosten zakelijk

Deze week ga ik het hebben over de vaste kosten zakelijk. En vrijdag heb ik nog een verassing voor jou, maar daar ga je dus nog wel een aantal dagen op moeten wachten.

 

Het Excelbestand

Het tabblad voor de vaste kosten zakelijk is vergelijkbaar met het tabblad voor de vaste kosten privé. Ook in dit tabblad heb ik al een aantal veelvoorkomende uitgaven opgesomd die een ondernemer tegenkomt. Die lijst begint bij sociale bijdragen en eindigt bij BA verzekering. Als in jouw bedrijf bepaalde kosten niet voorkomen, haal die dan uit de lijst. En vul de lijst ook aan met andere vaste kosten die jij doet.

Ik som hieronder de verschillende elementen op:

  • Omschrijving uitgaven: hier zet je een korte omschrijving van de kost.
  • Bedrag: hier zet je het bedrag dat je per keer moet betalen.
  • Frequentie: noteer hier de frequentie waarmee dit bedrag op jaarbasis terugkomt. Bekijk zeker het lijstje aan de rechterkant van de tabel.
  • Datum: hier kan je de datum zetten waarop het betaald moet worden of de verschillende maanden, afhankelijk van de frequentie en wat je zelf overzichtelijk vindt.
  • Bedrag op jaarbasis: dit wordt automatisch berekend door het getal in “bedrag” te vermenigvuldigen met het getal in “frequentie”.

 

Kosten zonder exacte bedragen

Bij een aantal uitgaven kan je niet zomaar een bedrag zetten: de bijbetaling sociale bijdragen, de BTW, de personenbelastingen voorafbetalingen en de personenbelastingen. Dat zijn uitgaven die je sowieso wel moet betalen maar waar je vaak van tevoren niet echt een exact bedrag op kunt plakken. De bijbetaling sociale bijdragen en voorafbetaling personenbelastingen is ook iets waar je zelf een keuze in hebt of je dat doet of niet. Toch heb ik die mee in het overzicht gezet omdat het wel handig is om die uitgaven in te calculeren zoals je later ook zult zien in de les budgetteren.

 

Privé of zakelijk?

Verder zijn er kosten die je in je boekhouding deels als een privé kost en deels als een zakelijke kost zult noteren. Waar zet je die kost dan in het overzicht, bij de vaste kosten privé of bij de vaste kosten zakelijk? Voor deze oefening is dat afhankelijk van het antwoord op de vraag van welke bankrekening je het betaalt. Betaal je je kosten van je privé bankrekening dan zet je ze in het tabblad van je vaste uitgaven privé, betaal je het van je zakelijke bankrekening zet je het in je vaste uitgaven zakelijk. Waarom? Omdat we hier geen boekhouding overzicht aan het maken zijn. We zijn gewoon een overzicht aan het maken welke kosten wanneer betaald moeten worden, en van welke rekening ze betaald zullen worden. Dus vandaar dat je op die manier het onderscheid maakt.

OPDRACHT
  • Hou deze week (van maandag t.e.m. zondag) je variabele kosten bij van alle privé uitgaven die je doet. Gebruik daarvoor tabblad les #4 variabele uitgaven privé.
  • Maak een overzicht van al je vaste kosten zakelijk die je op jaarbasis doet. Gebruik daarvoor tabblad les #7 vaste uitgaven zakelijk.
DOWNLOADS

Excelbestand

Checklist