zicht op je centen – les 4

⫸ VIDEO ⫷
⫸ TEKST ⫷

Mijn persoonlijk verhaal

Vandaag wil ik met jou een persoonlijk verhaal delen. Eigenlijk het verhaal achter een kleurrijk boekje. Ik heb dit boekje gekocht toen ik 20 was, het was toen een bijzondere tijd want ik ging toen op mezelf wonen. Mijn ouders verhuisden terug naar België en ik bleef in Nederland wonen. En dus werd ik ook opeens verantwoordelijk voor mijn eigen financiën.

Nu had ik van mijn mama al geleerd dat zij haar uitgaven bijhield in een boek. Dus kocht ik mij ook een boekje, dat ik speciaal heb bijgehouden omdat het zo een leuke nostalgische herinnering is. Wat deed ik namelijk in dit boekje? Ik hield al mijn inkomsten en uitgaven bij. Mijn inkomsten gaven mij een beeld van mijn budget, van hoeveel ik kon uitgeven. En door mijn uitgaven elke dag bij te houden wist ik ook of ik al richting mijn budget of over mijn budget aan het gaan was. Want ik had ook geleerd, je geeft niet meer uit dan je hebt.

Dus gedurende een hele tijd hield ik mijn dagelijkse uitgaven bij. Zowel mijn variabele kosten als mijn vaste kosten (waar we vorige week al mee bezig zijn geweest). Die variabele kosten, de boodschappen die ik deed, als ik uit eten ging, als ik een boek kocht, als ik naar de cinema ging, alle vrijetijd dingen, die schreef ik daar allemaal in op. En door dat maanden en jaren bij te houden, zag ik op een gegeven moment een patroon. Ik gaf altijd ongeveer een bepaald bedrag uit, per week, per maand.

En door dat zo goed te weten, door dat inzicht, kon ik het op een gegeven moment loslaten, was dat bijhouden niet meer nodig, omdat ik precies wist, hoeveel ruimte ik had, hoeveel ik wilde uitgeven, tussen welke bedragen dat min of meer schommelde. Dat concept ben ik blijven gebruiken.

 

Je variabele kosten bijhouden

Dat is eigenlijk de basis van mijn budgettering, weten hoeveel ik per week kan uitgeven. En dat is dus ook de opdracht voor jou vanaf vandaag: om jouw variabele kosten bij te gaan houden. Je kan dat op een aantal manieren doen. Je kan dat in het Excelbestand doen dat ik voor jou gemaakt hebt, je kan dat ook op papier bijhouden zoals ik dat toen ik dat boekje heb gedaan en er zijn ook verschillende apps voor die je daarvoor kan gebruiken.

 

Excelbestand

Wat moet je allemaal weten over het Excelbestand?

Er is een kolom voor omschrijving, bedrag, datum, en weer diezelfde onderscheiding tussen basis, comfort, luxe. Per rij vul je dan een kost in met een korte omschrijving, een bedrag, de datum en geef je het een categorie basis, comfort of luxe.

Ik raad je aan om het zo lang mogelijk bij te houden want hoe langer je het bijhoudt, hoe representatiever het gaat zijn. Hou je het één week bij dan heb je grote kans dat in week 2, 3 en 4 je uitgaven patroon anders gaat zijn. Ik heb het maanden bijgehouden voor ik er een vast patroon inzag. Gedurende deze cursus heb je er vier weken de tijd voor. Je kan het natuurlijk na de cursus nog langer blijven bijhouden. Wat wel belangrijk is, is dat je in het Excelbestand, in de lichtgele cel rechts van de tabel, invult hoeveel weken je het hebt bijgehouden.

Het Excelbestand maakt automatisch een totaal van alle bedragen en ook per categorie telt hij de totalen op, een totaal basis, comfort en luxe. Zo zie je dus onder de tabel in één oogopslag hoeveel je in het totaal hebt uitgegeven gedurende de periode dat je het hebt bijgehouden. Daarnaast rekent hij het ook voor je om naar per week, per maand en per jaar, ook telkens weer opgesplitst voor basis, comfort en luxe. De getallen per jaar gaan later hergebruikt worden in een ander tabblad in het Excelbestand. Daarom dat ik je op zich wel wil aanraden om het Excelbestand te gebruiken omdat er dus een aantal berekeningen automatisch worden gedaan voor jou.

Je variabele kosten op jaarbasis, gaan samen met de vaste kosten op jaarbasis de basis vormen voor het berekenen van je ideale vergoeding en dus je ideale omzet. Belangrijk om dit goed te doen dus.

OPDRACHT

Hou vanaf vandaag, idealiter gedurende de komende vier weken, je variabele kosten bij van alle privé uitgaven die je doet (die dus niet onder vaste kosten vallen). Ik zal je er elke maandag opnieuw aan herinneren dat je dit kan doen voor de komende week.

DOWNLOADS

Excelbestand

Checklist