zicht op je centen – les 3

⫸ VIDEO ⫷
⫸ TEKST ⫷

Vandaag ga ik jou vertellen wat financiële vrijheid voor mij betekent.

Eén van de twee oefeningen vandaag is om de privé uitgaven, zowel de vaste kosten waar je al mee aan de slag bent gegaan en de variabele kosten die volgende keer aan bod komen, om bij elke kost te gaan kijken of het voor jou een basis kost, een comfort kost of een luxe kost is.

 

Drie niveaus: basis, comfort, luxe

  • Basis

Basis zijn alle kosten die nodig zijn om in jouw basisbehoeften te voorzien. En met basis bedoel ik ook echt basis, dus ga echt de oefening op die manier maken. Laat ik de basiskosten de overlevingskosten noemen: een dak boven je hoofd, dat betekent je huur of je hypotheek, de nutsvoorzieningen zodat je stromende water uit de kraan hebt komen, warm water, dat je je huis kan verwarmen, dat er elektriciteit is, dus dat je licht kan maken, internet valt ook onder basisvoorzieningen, hoewel je eventueel daar nog over kunt discussiëren, telefoonkosten en natuurlijk voeding kunnen kopen.

  • Comfort

De volgende categorie is comfort en dat zijn de kosten die jij moet maken om een comfortabel leven te leiden. Bij basis wil ik je uitnodigen om streng die definitie te volgen. Bij comfort en luxe laat ik de grijze lijn iets meer overvloeien en laat ik jou volledig zelf bepalen wat onder die kosten valt bij jou. Comfort zijn in principe de uitgaven die jij moet doen om een comfortabel leven te leiden, om op je gemak te zijn, om welzijn te ervaren.

  • Luxe

Luxe zijn dan eigenlijk de kosten die je maakt als je het echt luxueus wilt hebben. Misschien is dat die extra lange vakantie naar het buitenland die je onder comfort eigenlijk niet zou doen. Misschien is dat een jaarabonnement op de sauna, misschien is dat elke week lekker uit eten kunnen gaan, misschien is dat wel een kok in huis nemen. Laat je gaan, zou ik zeggen.

 

Waarom die drie niveaus

Voor mij komt financiële vrijheid, niet per se voort uit een “six figures” omzet maken, 100.000 euro of meer verdienen in je bedrijf. Als dat jouw intentie is, als dat jouw verlangen is, laat je zeker niet tegenhouden. Maar misschien voel je wel, net zoals ik, dat dat niet jouw weg is, niet jouw pad, en je wilt toch die financiële vrijheid ervaren. Dat kan.

Er is een hele mooie quote die zegt dat er twee soorten rijkdom zijn. “There are two ways to be rich: one is by acquiring much, and the other is by desiring little.” En dat is eigenlijk ook waarom ik deze oefening geef. Financiële vrijheid kan voortkomen doordat je heel goed wat weet je nodig hebt op financieel vlak, doordat je dat inzicht hebt en dat overzicht hebt. En daar kan je dan op gaan inspelen. Jouw omzet wordt bepaald door wat jij verkoopt en hoeveel je verkoopt heeft allemaal externe oorzaken: door de economische toestand, door hoeveel je zelf wilt werken, of hoe weinig je zelf wilt werken, hoe sterk dat je bedrijf op dat moment staat, of hoe je product op dat moment in de markt staat.

Als je flexibel wilt kunnen aanpassen op hoeveel omzet je draait, dan doe je dat door je uitgaven aan te passen aan hoeveel je verdient. En om dat in één oogopslag te kunnen zien, heb ik die drie categorieën in het leven geroepen. Als jij die oefening doet voor je vaste en je variabele kosten, ga je aan het einde van deze cursus eigenlijk drie bedragen hebben vastgesteld die dan een weerspiegeling geven van het bedrag dat jij nodig hebt als jij basis uitgaven wilt doen en dus minder omzet draait, als jij comfortabel kunt en wilt leven en dus een comfortabele omzet draait, of als jij het echt heel ruim hebt, veel omzet gedraaid hebt, jezelf een hoge vergoeding kunt uitbetalen en dus ook luxueuzer kunt leven.

Moet jij dus inspelen op een economische crisis, dan kan je dit gebruiken. Wil jij een aantal maanden niet werken dan heb je straks het perfecte inzicht hoeveel je dan minimaal nodig hebt om je basis uitgaven te doen. De manier dus om in te spelen op meer omzet en minder omzet. Waar ik in een latere les ook nog op terugkom is het opbouwen van een buffer, dus sparen eigenlijk. Zo kan je straks optimaal ervaren wat financiële vrijheid voor jou kan betekenen.

 

Een jaarplanning maken

Hopelijk heb je de opdracht uit de vorige les helemaal kunnen doen. Dat was het overzicht maken van al jouw vaste kosten voor jouw privé-uitgaven. Als je dat gedaan hebt, dan kan je vandaag de volgende stap gaan doen met die gegevens en dat is een jaarplanning maken.

In de video kan je vanaf 7:40 een voorbeeld bekijken hoe je het Excelbestand kan toepassen. Hieronder leg ik het ook kort uit.

Elk bedrag uit het overzicht van tabblad les #2 ga je nu in tabblad les #3 plaatsen.

Is de kost een jaarlijkse kost, dan zet je deze eenmalig in de juiste maand in de jaarplanning, zowel omschrijving, bedrag en eventueel de datum, de hoeveelste van die maand dat het betaalt moet worden.

Is het een bedrag dat per kwartaal betaald moet worden dan zet je die in de vier juiste maanden, ook weer de omschrijving, het bedrag en eventueel de datum.

Is het een bedrag dat je maandelijks betaalt, dan zet je dat dus elke maand in de jaarplanning.

Deze oefening is ter voorbereiding van een volgende les die over budgetteren gaat. Zo kan je elke maand bekijken hoeveel geld je voor die maand nodig hebt en kan je ervoor zorgen dat je genoeg saldo op je bank hebt staan en je geen onverwachte verassingen hebt.

Daarnaast geef je elke kost ook nog de categorie basis, comfort of luxe, door een b, een c, een l te zetten in de laatste kolom in elke maand (hoofdletter of kleine letter maakt niet uit). Excel berekent dan automatisch zowel het totaal per maand voor alle categorieën en ook nog eens een totaal per maand per categorie.

Als je alles hebt ingevuld dan zie je rechts nog vier bedragen staan. Het totaalbedrag op jaarbasis voor alle kosten en dus voor alle categorieën. En ook nog eens een totaal per jaar per categorie.

OPDRACHT
  • Maak een jaarplanning van je vaste privé kosten door alle kosten in je overzicht van de vorige les in de juiste maand van de jaarplanning te zetten. Gebruik hiervoor tabblad les #3 planning uitgaven privé.
  • Geef per kost aan of het voor jou een basis (b), comfort (c) of luxe (l) kost is.
DOWNLOADS

Excelbestand

Checklist