Wat doe je als je naar financiële vrijheid verlangt? Je helemaal kapot werken, zoveel mogelijk geld proberen te verdienen en dan hopen dat je zo snel mogelijk “binnen bent”? Voor mij werkt het juist andersom. Financiële vrijheid voor mij is weinig geld nodig hebben.
En dat doe ik door simpel te leven, met bewust genoeg tevreden zijn en ook heel bewust te consumeren. Als ik daar op dit moment een concreet getal op plak dan kan ik in mijn basisbehoeften voorzien met 800 euro per maand. Daarmee betaal ik mijn aandeel in het gezinsbudget voor een huis, nutsvoorzieningen, lekker en gezonde biologische voeding.
Door weinig geld nodig te hebben, kan ik ook minder werken en dat is voor mij een belangrijke incentive om bewust mijn geld te beheren. Dat maakt dat ik niet hoef mee te doen met de ratrace en niet op automatische piloot van hier naar daar aan het hollen ben.
Natuurlijk is die 800 euro het absolute minimum, de basis. Door inzicht te hebben in mijn financiën heb ik nog twee andere cijfers gedefinieerd: mijn comfort-bedrag en mijn luxe-bedrag. Comfortabel leven betekent uit eten gaan, naar de sauna, een massage ontvangen, innerlijk werk doen, interessante workshops volgen en op vakantie gaan. Mijn comfort-bedrag varieert rond de 1200 euro. Mijn luxe-bedrag is zo’n 2.300 euro. Daarvoor doe ik all of the above, overwinter ik een maand op een mooie plek en spaar ik 10.000 euro per jaar. En full disclosure, die 2.300 euro verdien ik nog niet consistent elke maand. Die maand overwinteren en 10.000 euro sparen per jaar is dus nog een droom, een doel in de toekomst.
Voor mij is dit financiële vrijheid: weten wat ik nodig heb en beseffen dat dat haalbaar is door te weten hoeveel ik dan moet verkopen en werken. En genoegen nemen met bewust genoeg, omdat ik een sterke overtuiging heb dat altijd maar meer willen hebben, kopen, bezitten niet per se bijdraagt aan ons geluk en dat ook onze aarde niet ten goede komt.
En toch komen er ook andere gevoelens bij kijken. Zo schaam ik me bijvoorbeeld soms over het huis (en het vorige huis) waar ik woon(de). Geen strakke, chique, luxueuze nieuwbouwwoning. Geen glitter en glamour, geen fancy pancy. Gek, want ik zie mezelf niet in zo’n huis wonen. Ergens voel ik dus toch die externe druk om op die manier mijn succes aan de buitenwereld te laten zien. Ik verbaas me er vaak over hoe diep die overtuiging zit dat dat toch belangrijk is.
En tegelijkertijd wil ik alles behalve vasthangen aan een torenhoge hypotheek die me dwingt om me kapot te werken (aka de ratrace). Ik en mijn lief, wij dromen van een andere plek, we willen ergens onze hemel op aarde creëren, duurzaam, alternatief en zonder kei hard te moeten werken om de hypotheek te kunnen betalen. Dus wonen we nu simpel. En dat is een keuze. Ik wil liever minder werken, dan in een chique huis wonen.
Hoe ziet financiële vrijheid er voor jou uit? Welke bewuste keuzes maak jij om financiële vrijheid te ervaren? Naar welke dingen verlang je, die je je niet kan veroorloven? Welke dingen kan je met gemak laten zonder daar spijt over te voelen?
Als je ook graag meer inzicht en overzicht in je financiën wilt, dan is mijn online 1:1 traject zicht op je centen zeker iets voor jou. Daarin leg ik uit hoe je ook jouw basis, comfort en luxe-bedrag kunt berekenen, je die kennis kunt afstemmen met je omzet, prijs van je aanbod, hoeveel je moet verkopen en hoeveel je moet werken.