zicht op je centen – les 11

⫸ VIDEO ⫷
⫸ TEKST ⫷

Ik wil jou een beetje prikkelen over het thema sparen door jou een aantal vragen te stellen. Neem de tijd om er over na te denken en misschien wel een aantal acties onderneemt.

 

Redenen om te sparen

Laat ik beginnen met wat redenen te vernoemen waarom je zou sparen.

De eerste reden en voor mij de belangrijkste, zeker als je zelfstandige bent, is dat het heel handig is om een buffer te hebben. Een bedrag op je spaarrekening hebben staan, dat er voor zorgt dat, als er een crisis is, als je minder inkomsten hebt, als je niet kan werken omdat je ziek bent maar geen recht op uitkering hebt, of als je bijvoorbeeld zelf het initiatief neemt om een aantal maanden niet te werken, op wereldreis te gaan of gewoon even vrij te zijn en niks te moeten doen, is handig. Je creëert dan zelf een financieel vangnet om op terug te vallen.

De grote van dat bedrag kan je berekenen door te gaan kijken wat je ideale inkomen is. Om die buffer te bepalen, kan je gaan nadenken voor hoeveel maanden je een buffer opzij wilt zetten en welk bedrag. Dat betekent dat je moet weten hoeveel je per maand uitgeeft. Dit is wat we over een paar weken berekend zullen hebben. Je kan dan zelf kiezen of je het basis bedrag, comfort bedrag of dat luxe bedrag als richtlijn neemt.

De tweede reden kan zijn, dat je bijvoorbeeld een buffer wilt hebben voor onverwachte uitgaven, voor noodgevallen, voor een auto die bijvoorbeeld in panne valt en waar er veel grotere kosten voor zijn die je niet ingecalculeerd had.

Een andere reden kan zijn dat je in je budgettering enkel je basisuitgaven inpland, dus die kosten die voor jou het label basis hebben gekregen en dat je voor je comfort en luxe wilt terugvallen op je spaarrekening. Dan ga je dus heel specifiek met het doel sparen om die dingen te doen die voor jou onder comfort of luxe vallen.

Een volgende reden kan zijn dat je een bepaalde eenmalige duurdere uitgave hebt. Dit ligt een beetje in het verlengde van die comfort en luxe uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een duurdere reis die je wilt maken of aan een auto die je wilt kopen.

En de laatste reden: je kan ook al sparen voor je pensioen. Als zelfstandige is het verstandig om op hele lange termijn te gaan denken en voor je pensioen ook al wat geld opzij te zetten. En dat kan dus in de vorm van sparen.

Je ziet dus dat er eigenlijk lange termijn en een korte termijn sparen is. Eventueel kun je daar ook twee aparte spaarrekeningen voor openen.

 

Hoe spaar je dan?

Sparen kan je op verschillende manieren doen. Uiteraard is het basisidee van sparen dat je een bedrag van je inkomsten op je spaarrekening zet. Maar je kan sparen door van het bedrag wat er binnenkomt, eerst een bedrag af te trekken en dat op je spaarrekening storten en de rest uit te geven. Of je kan eerst alles uitgeven en dan wat er over is, de overschot, te gaan sparen. Je kan er dus voor kiezen om de overschot te sparen of van tevoren een bedrag vast te stellen.

Eventueel, als je van strakke doelen houdt, dan kan je een termijn of een bepaalde datum in gedachte hebben, waarop je met jezelf afspreekt dat je een bepaald bedrag tegen die datum op je spaarrekening hebt staan.

Als je nu echt helemaal van nul begint, wees dan niet ontmoedigd, ook dan is het heel handig om te beginnen. Zelfs al spaar je maar 5 euro per maand, start nog deze maand en doe het consequent elke maand of welke frequentie je dan ook hebt gekozen. Je bouwt uiteindelijk altijd iets op daarmee en het zal je aanmoedigen om steeds meer te sparen.

 

Voor de die hards

Ik geef nog graag een tip mee voor de die hard spaarders: als je beroep doet op je spaarrekening raad ik je ook aan om dat bedrag in te budgetteren om het ook weer terug te storten op je spaarrekening zodra je die ruimte hebt. Anders kan je de neiging hebben om te sparen en het er dan weer af te halen en te sparen en weer af te halen zodat je spaargeld dan maar heel langzaam of bijna niet stijgt. Door juist wel die goede gewoonte te hebben om een bedrag er af te halen en dan extra terug te sparen bouw je echt iets op en wordt dat bedrag ook zienderogen groter. En dat is natuurlijk een hele fijne motivatie.

 

En investeren of beleggen dan?

Je kan natuurlijk met het overschot aan geld naast sparen ook investeren of beleggen. Ik ben geen financieel adviseur dus ik kan daar geen advies over geven. Puur vanuit hoe ik in het leven sta, wat mijn visie is en wat ik geleerd heb als mens zowel in loondienst als zelfstandige, is dat het gewoon een verstandige keuze is om alles of een deel van jouw overschot te sparen. Het creëren van die buffer voor die momenten dat je dat nodig hebt. In mijn ogen is dat geen overbodige luxe. Integendeel, het creëert financiële rust, financiële vrijheid.

 

Een duurzame tip

Een duurzame tip die ik nog wil meegeven is, check eens bij jouw bank waar je spaart wat zij met dat geld doen, waarin zij dat investeren, dat zijn meestal niet de meest duurzame, mooie, menselijke projecten. Ik heb zelf heel bewust gekozen om mijn zakelijke rekening en ook mijn persoonlijke spaarrekening bij Triodos bank te hebben. Zij maken hele bewuste keuzes omtrent wat zij doen met het spaargeld van hun klanten. Dat gaat naar ecologische projecten, naar duurzame projecten. Daar wordt echt over nagedacht en dat geeft mij een goed gevoel.

 

Een spaarplan opstellen

Er is zeker nog veel meer te vertellen over sparen maar ik wilde jou met deze info toch al de basis meegeven. Een spaarplan opstellen hoeft ook helemaal niet ingewikkeld of complex te zijn, dat kan heel eenvoudig. Ik geef je daarvoor een aantal vragen mee:

  • Je kan nadenken of je een aparte lange termijn en korte termijn spaarrekening wilt of dat je één spaarrekening neemt.
  • Je kan gaan nadenken voor welke doeleinden je wilt sparen.
  • Zeker voor die momenten dat je als zelfstandige een tijd geen inkomsten hebt, zelfgekozen of niet, wil je een buffer creëren. Je kan nadenken voor hoeveel maanden je dan geld opzij wilt zetten en welk bedrag je dan in totaal opzij wilt hebben staan.
  • Daarnaast kan je bedenken of je met een vast bedrag wilt sparen en zo ja, met welke frequentie ga je dat dan doen en welk bedrag gaat dat dan zijn.
  • Of ga je eerder de overschot opzij zetten als je eventueel een financiële meevallen hebt?

Dat is de opdracht voor vandaag. Neem eens de tijd voor bovenstaande vragen en jouw persoonlijke antwoorden. Zet wat dingen op papier en koppel er ook meteen acties aan. Alles voor meer financiële rust, financiële ontspanning, financiële zekerheid en financiële vrijheid, toch? Ik wens je daar veel plezier mee, want dit is een hele leuke oefening om te doen. Sparen is een goede tool om financiële vrijheid te creëren.

Tot in de volgende les.

OPDRACHT

Stel jouw persoonlijke spaarplan op.

DOWNLOADS

Excelbestand

Checklist