Doekoes. Centen. Flappen. Cash. Poen. Vandaag heb ik het over geld. Het is een onderwerp waar ik het al langer over wil hebben. Het is ook een thema waar ik het veel vaker over wil hebben. Tenzij je volledig zelfvoorzienend kan en wilt leven (overigens een keuze die ik volledig begrijp, respecteert en bewonder), hebben de meesten onder ons geld nodig. In het Westen leven we immers in een maatschappij die zo georganiseerd is dat om te overleven en te leven we geld nodig hebben om onszelf te voorzien in onze basisbehoeften. Als we iets willen, dan ruilen we dat door er geld voor te geven. Eten, kleding, een dak boven ons hoofd, een auto voor de deur, onze gezondheid, onderwijs en daarnaast alle luxe-artikelen. We kunnen ze pas consumeren als we er geld voor geven.
Maar geld gaat veel verder dan dat. Het heeft zo een ontzettende lading. En juist dat vind ik zo ongelofelijk interessant. Want wat houdt dat in? Waar komt die lading vandaan? Waarom willen we steeds meer en meer geld, waarom is er steeds groei nodig als het gaat over onze financiën en onze economie? Waarom zijn er zoveel oordelen als het gaat over geld? “Teveel geld hebben is vies.” “Als je veel geld wilt hebben, dan moet je daar hard voor werken.” “Geld is slecht.” “Veel geld hebben of willen is arrogant.” “Als je veel geld hebt, heb je dat vast op een oneerlijke manier verdiend.” “Ik durf niet meer te vragen voor wat ik aanbied.”
In de klassieke wereld is het paradigma rond geld: meer is zoveel beter, hard werken om veel geld te verdienen is het motto. In de alternatieve wereld wordt er gezegd: geld is energie. Gun jezelf overvloed. Grappig toch dat het allebei lijkt de draaien rond meer, meer, meer.
Ik vind het interessant om te onderzoeken hoe, los van deze twee stromingen, er nog een andere manier is om met geld om te gaan, een gezondere manier, een neutralere manier, die niet zoveel waarde geeft aan geld maar het gewoon ziet voor wat het is. En voor mij is een goede, gezonde relatie met geld echt niet enkel als je bankrekening overstroomt en je niet weet wat je met je geld moet doen.
Hoe zie ik het voor mezelf?
Allereerst weet ik gewoon heel goed hoeveel ik nodig heb om het leven te leven dat voor mij aanvoelt als een gelukkig leven: dat houdt in dat ik biologisch eten wil kopen, op een mooie plek wil wonen, mezelf kan verwennen met wellness voor mijn lichaam en geest (lees sauna’s, massages en ontspannende vakanties), de vrijheid heb om te genieten van sociale uitstapjes met mensen die ik graag heb en ik vrij ben van geldzorgen over de toekomst. Het geld dat ik daarvoor nodig heb wil ik moeiteloos verdienen met werk dat ik graag doe, waar ik voldoening uit haal en energie van krijg en op momenten gedurende de dag die goed voelen. Op die manier vloeit mijn hele leven (werk en privé) samen in één bewuste levensstijl die bij mij past.
Om dat leven te leiden dat ik hierboven omschrijf, weet ik exact hoeveel omzet ik moet maken als ondernemer. Misschien deel ik daar wel een keer concrete info over. Wat ik er nu al over kan vertellen is dat ik dat kan opdelen in vier cijfers:
- Omzetcijfer 1: een omzetcijfer wat ik minimaal moet verdienen om aan mijn basisbehoeftes te voorzien. De basisbehoeftes voor mij zijn dan alle gebruikelijke kosten die komen kijken bij op een fijne plek wonen en biologische voeding kunnen kopen.
- Omzetcijfer 2: De wellnesskosten worden bij mij ingerekend bij een tweede omzetcijfer omdat ik dat niet per se nodig heb om me goed te voelen en blij te zijn. Dit voelt als een luxe-product voor mij waar ik met plezier geld aan uitgeef als ik dat heb, maar als ik dat geld niet heb, verzin ik andere creatieve en goedkopere oplossingen om hetzelfde gevoel van ontspanning en plezier te bereiken.
- Omzetcijfer 3: Een zorgeloze toekomst betekent voor mij genoeg geld sparen voor de dagen en jaren in de toekomst dat ik niet kan werken.
- Omzetcijfer 4: Die heb ik hierboven niet expliciet vernoemt maar als ik veel meer verdien dan ik zelf nodig heb, dan weet ik genoeg projecten en personen die ik financieel verder wil helpen met wat ik aan overschot heb.
In 2018 zat ik met mijn omzetcijfer in categorie 2. En dat voelde superfijn, om in mijn eerste jaar als zelfstandige de financiële middelen te hebben om te doen wat ik graag doe. Maar ik heb, in loondienst en tijdens de periodes dat ik niet werkte en/of in het buitenland met vrijwilligersprojecten bezig was, ook heel vaak in categorie 1 gezeten. En ook die periodes waren superverrijkend en voelde ik me altijd heel rijk. Want rijk komt niet altijd in de vorm van veel geld hebben, maar vaker in de vorm van vrijheid voelen vanbinnen. En dat is nog zoveel meer waard.
Mijn online 1:1 traject zicht op je centen leert je exact dat: je ideale inkomen berekenen en daardoor je ideale omzetcijfer bepalen en dus weten hoeveel je moet verkopen.
Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash