⫸ VIDEO ⫷
⫸ TEKST ⫷
Bewust genoeg. Dat concept wil ik vandaag een beetje exploreren met jou. Bewust genoeg is die sweet spot tussen teveel en te weinig. Voordat ik de link ga maken tussen bewust genoeg en geld wil ik twee andere voorbeelden geven die misschien wel heel herkenbaar gaan zijn en gaan helpen om het concept nog wat te verduidelijken.
Genoeg eten
Allereerst eten. Bij eten heb je heel duidelijk die twee extremen van teveel en te weinig. Teveel, dan kan je je vol voelen, opgeblazen, moe, misschien heeft het ook wel impact op je emoties en voel je je onrustig en misschien wel depressief. Teveel gegeten geeft vaak een gevoel van zwaarte, onaangenaam, lastig.
Te weinig eten. Dan heb je een rommelende buik die zegt ik wil eten. Je voelt je misschien wel slap, weinig energie. Misschien kan je je ook minder goed concentreren, omdat je buik die aandacht vraagt.
Voor eten is het heel duidelijk wanneer je tekort hebt en je dus honger hebt en wanneer je teveel hebt en een opgeblazen gevoel hebt. Genoeg en voldaan is dat gevoel van heerlijk gegeten te hebben, geen honger meer, niet teveel gegeten. Het voelt aangenaam en fijn.
Genoeg aanwezig zijn in groep
Een ander voorbeeld is mensen die samenzijn in groep. Je kent misschien wel de types van mensen die zich meer terugtrekken, in een hoekje zitten, niet veel zeggen en mensen die meer dominant aanwezig zijn, heel veel spreken, veel om aandacht vragen. Ook hier zie je die twee extremen van teveel en te weinig. Genoeg aanwezig zijn in groep hangt ook hier heel erg af van karakter en persoonlijkheden. Het is dat gevoel van ontspannen zijn en goed aanvoelen voor jezelf wanneer je niet teveel ruimte inneemt en niet te weinig.
Zoals je in de voorbeelden hierboven hebt gezien is het een kwestie van voelen in je lichaam wat voor jou als genoeg voelt.
Genoeg geld
Wat geld betreft kunnen we dit zowel praktisch benaderen en vanuit ons gevoel. De praktische aanpak is wat we met deze cursus aan het doen zijn. Door inzicht te creëren in je uitgaven kan je gaan bepalen wat voor jou genoeg geld, genoeg inkomen is. Hier leg ik ook uit hoe je dit tegelijkertijd gevoelsmatig kunt benaderen.
In de oefeningen krijg je de uitnodiging om je uitgaven een label te geven: basis, comfort en luxe. Dat zijn de drie tinten van genoeg. Basis is het bedrag wat je minimaal nodig hebt zodat al je belangrijkste rekeningen betaald kunnen worden. Belangrijk is dat het gevoel van ontspanning overheerst en niet dat je een gevoel van tekort en stress krijgt omdat je bepaalde belangrijke dingen niet kan kopen en betalen.
Comfort en luxe zijn dan twee tinten waar gevoelsmatig wat meer ruimte is zonder dat je per se in dat gevoel van teveel en opgeblazen terecht komt. Basis, comfort en luxe is op een hele praktische manier de berekening maken om te kijken voor jouw persoonlijke situatie, wat die drie bedragen zijn. Dus dat gaat jou helpen om genoeg te hebben.
Meer welzijn voor jezelf en de aarde
Er zijn twee redenen dat ik die oefening meegeef. Enerzijds om meer welzijn voor jezelf te kunnen realiseren. We zien heel veel mensen om ons heen die heel veel werken, veel willen verdienen om toch maar dit en dat te kunnen kopen. Door deze oefening te maken, hoop ik dat je ook kunt inzien dat je ook met minder nog altijd, of juist nog meer een ontspannen kunt leven. Door minder te werken heb je meer tijd en dus meer welzijn.
De andere reden is meer holistisch, globaler. We leven in een consumptie maatschappij, er is massaconsumptie en we kopen maar. Als we met z’n allen minder zouden kopen en bewuster zouden consumeren vanuit genoegheid dan zou dat voor de aarde, voor de planeet, voor onze grondstoffen die dat we constant uit de aarde halen ook al een hele verbetering zijn.
Voor iedereen zal dat er heel anders uitzien. Net zoals die voorbeelden van het eten en spreken in groep zal hoeveel genoeg is voor jou afhangen van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Ik kan niet tegen jou zeggen, dit is jouw basisbedrag, dit is het comfortbedrag, dit is het luxe bedrag. Dus het is belangrijk dat je die oefening zelf doet. En dat je op zoek gaat naar de praktische invulling en tegelijkertijd het gevoelsmatig benadert door op zoek te gaan naar de ontspanning en niet de verkramping of het opgeblazen gevoel.
Je komt met minder toe dan je denkt
Eigenlijk hebben we niet zo heel veel nodig. Misschien kun je eens terugdenken aan een periode waarin dat je minder geld had, een periode waarin je minder inkomen had. Hoe voelde dat dan? Ik hoop dat het geen stressvolle situatie is geweest. En dat je misschien de ervaring hebt gehad dat het eigenlijk nog heel ontspannen was, dat je je content voelde en gelukkig.
We denken namelijk vaak dat geld ons gelukkiger maakt. En voor een deel is dat natuurlijk ook zo hé. Het is heel belangrijk om genoeg geld te hebben. Zodat we in onze behoeften kunnen voorzien. Maar niet al ons geluk komt enkel en alleen uit geld voort. Om gelukkig te zijn is het belangrijk dat onze behoeften vervult worden. Non Violent Communication definieert overvloed als volgt: er zijn biljoenen manieren om onze behoeften te vervullen. En geld is er daar eentje van.
Als we ons willen ontspannen, kunnen we misschien zeggen: “Ah, ik wil massages en sauna en ik wil op vakantie.” Dat zijn dingen die dan allemaal geld kosten. Maar misschien kan je eens creatief nadenken over of je die behoeften van ontspanning nog op een andere manier kunt invullen. Bijvoorbeeld door te gaan wandelen, je kan met een vriendin afspreken, misschien je partner vragen om je te masseren, je kan misschien thuis een bad nemen. Het één is niet beter of slechter dan het ander. Het zijn gewoon andere mogelijkheden die uiteindelijk dezelfde behoefte kunnen invullen.
Dus als je daarin je geld, je consumptie ook op afstemt, dan hoef je, dan kun je met minder geld al toekomen.
Any money spend that does not make you happier, is wasted.
Wat in deze mooie quote schuilt is waardering. Waardering is de sleutel om op een bewuste manier met geld om te gaan, op een bewuste manier te consumeren. Daar gaat het om. Als je het niet waardeert dan kan er ook geen geluk aan verbonden zijn. Dan ga je je niet beter voelen. Misschien kan je bij de volgende aankoop die oefening eens doen. Voelen of je echt gaat waarderen wat je wilt aankopen.
Maak lijstjes en stem af
Wat ik vaak doe als ik een behoefte merk om iets te kopen is het op een verlanglijstje zetten. Ik zit een tijdje met dat lijstje, met die dingen die daarop staan. Door af te stemmen hoe ik me zou voelen als ik het zou bezitten of ervaren, waarom ik het graag wil en wat het me zou brengen, kan ik bewuster consumeren.
OPDRACHT
Ga voelen en exploreren hoe bewust genoeg er voor jou uitziet.
DOWNLOADS
Excelbestand
Checklist