⫸ VIDEO ⫷
⫸ TEKST ⫷
Vandaag gaan we verder met de vaste kosten zakelijk in kaart te brengen. Als het goed is, heb je de vorige opdracht uitgevoerd waarin je een overzicht hebt gemaakt van al jouw vaste kosten voor jouw bedrijf. Vandaag gaan we die, net zoals voor je privé uitgaven, ook in een handig overzicht zetten.
Het Excelbestand
Het overzicht is vergelijkbaar met de planning voor de vaste kosten privé. Je bekijkt elke kost uit de lijst van alle vaste kosten zakelijk en afhankelijk van de frequentie zet je die in de juiste maand of maanden.
Is het een maandelijkse frequentie dan zet je ze elke maand met de omschrijving, het bedrag en de datum erbij.
Is het per kwartaal, dan zet je ze vier keer in dit overzicht, afhankelijk van welke maanden je ze betaalt, in de juiste maanden.
Is het jaarlijks, dan zet je ze uiteraard ook weer in de juiste maand.
Is het bijvoorbeeld een kost die wekelijks voorkomt dan plaats je die 13 keer verspreid over drie maanden. Dus de eerste en de tweede maand vier keer, de derde maand vijf keer. De vierde en vijfde maand dan weer vier keer en de zesde maand vijf keer enzovoort. Waarom vier keer en vijf keer? Omdat elke drie maanden altijd 13 weken bevatten. Dus je mag er van uitgaan dat bijvoorbeeld januari tot en met maart 13 weken omvat en dat we dat verdelen met vier weken, vier weken en vijf weken. Nu, een vaste kost die wekelijks voorkomt, zal redelijk uitzonderlijk zijn.
Welke categorie: basis, comfort of luxe?
Een volgende stap is ook hier per kost te gaan bepalen in welke categorie ze vallen: is het een basis kost, is het een comfort kost of is het een luxe kost. Nu is het maken van die onderverdeling voor de vaste kosten zakelijk minder belangrijk. Waarom? Omdat voor de vaste kosten privé we die onderverdeling echt nodig hebben om te bepalen wat onze ideale inkomsten zijn. Voor de vaste kosten zakelijk hebben we die onderverdeling niet nodig in de volgende lessen. Maar het kan wel interessant zijn om die oefening te doen. Het geeft je inzicht welke kosten je eventueel kan annuleren of pauzeren op momenten dat het minder goed zou gaan financieel gezien.
Ook in dit bestand kan je kosten opnemen waar je niet per se de exacte bedragen van hebt. We zullen dit bestand als uitgangspunt nemen als ik het ga hebben over budgetteren dus het is dan wel handig om alle kosten die betaald moeten worden er in te hebben staan. Je kan daar eventueel nog wel een schatting van maken maar dat is iets waar ik bij het budgetteren zeker nog op terugkom.
Totalen
In het Excelbestand zie je nu ook weer de totalen verschijnen. Zowel de totalen per maand, met de onderverdeling per categorie. En aan de zijkant zie je ook de totalen per jaar en ook weer per categorie.
Voilà, dat was het voor vandaag. Ik zie jou over twee dagen met de verrassing.
OPDRACHT
- Maak een jaarplanning van je vaste zakelijke kosten door alle kosten in je overzicht van de vorige les in de juiste maand van de jaarplanning te zetten. Gebruik hiervoor tabblad les #8 planning uitgaven zakeli (de “ijk” paste er niet meer op 😉 )
- Geef per kost aan of het voor jou een basis (b), comfort (c) of luxe (l) kost is (optioneel)
DOWNLOADS
Excelbestand
Checklist