Mijn weekplanning staat weer klaar in mijn agenda: de blokken waarop ik aan mijn bedrijf werk, de blokken waarin ik met klanten afspreek, de momenten dat ik mijn financiën doe, wanneer mijn administratie en last but not least de dagen dat ik vrij ben. Zo ziet mijn weekplanning er elk kwartaal anders uit want ik hou van structuur maar ik hou niet van regelmaat. Die structuur en regelmaat, elke keer toch op een iets andere manier, dat is cyclisch leven en ondernemen voor mij.
Ook in de natuur kan je structuur en regelmaat terugvinden. De natuur leeft volgens een bepaald ritme en in bepaalde cycli. Denk maar aan de vier seizoenen, de maanstanden of, als je vrouw bent, aan je menstruatiecyclus.
Wist je trouwens dat je je menstruatiecyclus ook kunt opdelen in seizoenen?
De winter komt overeen met de dagen dat je menstrueert en is de perfecte moment om te rusten en naar binnen te keren.
De lente komt overeen met de dagen voorafgaand aan je ovulatie. Je voelt je energieker en het is vaak een ideale periode om te creëren, nieuwe projecten te starten en sociale activiteiten te doen.
De zomer zijn de dagen rond je ovulatie. Dit kunnen de dagen zijn waarin, communiceren, je gevoelens uiten en verbinden sterk naar de voorgrond komt.
En de herfst is de periode na je ovulatie en voor je menstruatie. Deze periode zal je langzaam aan naar binnen gaan. Je kan je in het begin fysiek heel energiek voelen en het kan een goede moment zijn je to do lijst af te werken.
Onze maatschappij vult de tijd in volgens de kalender met dagen, weken, maanden en jaren. De natuur leeft volgens de seizoenen en de maanstanden. Maar er is nog een derde element: flow. Wat er ontstaat in het moment. Zo is geen winter hetzelfde en geen menstruatiecyclus ook niet.
Hoe combineer je nu die drie dingen met elkaar?
Mijn planning is, net zoals de rest van mijn business, minimalistisch ingericht. Eenvoudig en simpel. Ik hou rekening met de tijd, met de natuur en met mijn flow. Hieronder een basisstructuur om je planning te maken volgens de verschillende ritmes en cycli die er in onze maatschappij, in de natuur en in jezelf leven zodat je cyclisch kan leven en ondernemen.
- In een jaarplanning kan je verwerken welke weken en maanden je vrij neemt, wanneer lanceer je welk aanbod, wanneer plan je bepaalde dingen. Dit is de helikopter view, hier zoom je uit op het grote geheel.
- Met een kwartaalplanning kan je gaan nadenken en voelen waar je de focus wilt leggen. Waar wil je de komende periode mee bezig zijn. Die focus kan dan als rode draad dienen, als een intentie of een doel, als een pad wat van A naar B loopt. Aan intenties en doelen kunnen dan concrete acties en stappenplannen gekoppeld worden, die haalbaar en afgestemd zijn.
- Een weekplanning is inzoomen. Typische vragen die je stelt voor een weekplanning zijn: wat heb je allemaal te doen (werken aan je administratie, je financiën, aan je bedrijf, afspraken met je klanten,..), hoeveel tijd heb je voor de verschillende onderdelen nodig, wanneer wil je werken en wanneer wil je vrij zijn?
- Een seizoensplanning kan je als leidraad nemen voor je jaarplanning. Misschien wil je je tijdens de winter wel extra terug kunnen trekken of wil je tijdens de zomer extra tijd om buiten te zijn en vrij te nemen.
- Als je je menstruatiecyclus nog niet actief bijhoudt, dan raad ik je aan om dat te doen. Het geeft je zoveel inzichten en het kan je uitnodigen nog bewuster te leven, nog meer afgestemd op jezelf. De verschillende seizoenen van je menstruatiecyclus verwerk je in je weekplanning. Welke dagen zal je actiever zijn en meer op zoek gaan naar sociale contacten? Welke dagen zal je minder energie hebben en willen rusten? Plan dat in en hou daar rekening mee.
- Flow: hou ruimte zowel in je planning als in jezelf voor onverwachte dingen. Het leven doet uiteindelijk toch ook altijd een beetje zijn eigen ding. En daar kan geen planning tegenop.
Je meer afstemmen op de natuur en dat integreren in je onderneming, dat is cyclisch leven en ondernemen voor mij.