zicht op je centen – les 18

⫸ VIDEO ⫷
⫸ TEKST ⫷

Yes! You made it! je hebt het gehaald. De allerlaatste les. Ik hoop dat je er al heel veel aan hebt gehad. Dat je meer inzicht hebt, overzicht hebt in je financiën, in je cijfers. Nu in deze allerlaatste les, gaan al die dingen nog eens samen komen, een beetje de crème de la crème van de hele cursus. We hebben in de vorige les jouw ideale inkomen berekend en in deze les gaan we vandaaruit berekenen wat jouw ideale omzet is en gaan we ook bekijken hoeveel je dan precies moet verkopen van je verschillende soorten aanbod, je producten en je diensten, wat een goede prijszetting zou zijn en het gaat je ook een idee geven van hoeveel uren je eigenlijk moet werken. Dus door die verschillende dingen op elkaar af te stemmen, ga je hopelijk een formule vinden, een aantal vinden voor de verschillende dingen die gewoon helemaal past bij jouw persoonlijke situatie, zodat je helemaal het werk kan doen in balans met hoe dat je tijd in het algemeen wilt indelen.

Ik leg nog eens kort uit wat de verschillende factoren zijn van het Excel bestand. Voor een uitgebreidere uitleg verwijs ik je graag naar les 1.

 

Factor

De factor ligt meestal tussen de 2 en 3 en zal zeker niet lager zijn dan 2. Als je bijvoorbeeld veel materiaalkosten hebt, of als je veel opleidingen volgt dan zal dit getal eerder tegen de 3 aanliggen.

Om deze exacter te berekenen, zou je kunnen kijken naar de verhouding tussen je omzet en je netto winst van de vorige jaren. Kijk daarvoor naar je jaarrekening. Omzet vind je makkelijk terug. Netto winst is de winst minus het bedrag van je personenbelastingen. Deel dan omzet door de netto winst. Dit getal is de factor van vergoeding naar omzet.

Factor 2 betekent dat je de helft overhouden en de andere helft afdraagt. Dit is wat we bedoelen als we in de volksmond zeggen dat je als zelfstandige de helft overhoudt. De ene helft is dan te gebruiken als vergoeding. De andere helft, daar vallen de sociale bijdragen, beroepskosten en personenbelastingen onder.

 

Aantal maanden werken

Hoeveel maanden wil jij per jaar werken? Het getal wat je hier invult, heeft effect op “omzet per maand” in deel 1. Vul je bijvoorbeeld 10 in, dan wordt de ideale omzet per jaar gedeeld door 10 om te kijken hoeveel je gemiddeld per maand aan omzet moet behalen. Hoe kleiner dit getal, hoe meer omzet per maand je zult moeten behalen. Dit bedrag kan je gebruiken voor als je graag maandelijkse doelen stelt.

 

Netto per maand

Netto per maand zal altijd hetzelfde blijven aangezien je jezelf elke maand een vergoeding wilt uitbetalen, ongeacht de aantal maanden dat je wilt werken. Dit getal wordt berekent door je ideale inkomen te delen door 12.

 

Ideale inkomen

Het ideale inkomen is automatisch ingevuld vanuit het tabblad les #17. Ook deze getallen kun je veranderen. Stel dat je je variabele kosten bijvoorbeeld maar 2 weken hebt bijgehouden en dat je weet dat dit niet representatief is. Dan kan je een aanpassing doen zodat het een beter beeld geeft. Of stel dat je het bedrag dat je jaarlijks wilt sparen hier ook wilt toevoegen. Of als je gewoon wat wilt experimenteren  hogere of lagere bedragen. Kan allemaal.

 

Je eigen aanbod

De volgende stap is je eigen aanbod invullen. In deel 2 worden nu de drie ideale omzetniveaus in de drie onderdelen automatisch ingevuld. Door jouw verschillende soorten aanbod in te vullen met de bijbehorende informatie (je prijs, de verdeling aanbod over omzet en gedurende hoeveel maanden je dit verkoopt) wordt er berekend hoeveel stuks je dan moet verkopen. Daaruit kan je dan ook afleiden hoeveel uren je moet werken.

 

Voorbeelden

In de video geef ik een aantal concrete uitwerkingen. Vanaf 8min26sec kan je die bekijken. Ik geef hieronder een korte samenvatting.

  • Een onderneemster die 100 % van haar omzet haalt uit 1:1 begeleiding. Zij vraagt 60 euro per uur en biedt dit aan gedurende 10 maanden. Het aantal maanden wordt hier gewijzigd om te zien wat het effect is.
  • Een onderneemster die 100 % van haar omzet haalt uit 1:1 begeleiding. Zij vraagt 125 euro per uur en biedt dit aan gedurende 10 maanden. De hoogte van het ideale basisinkomen wordt gewijzigd om te zien wat het effect is.
  • Een onderneemster die 70% van haar omzet haalt uit een jaartraject dat 900 euro kost en ze 1 keer aanbiedt. De resterende 30 % haalt ze uit workshops die 200 euro kosten en die ze vier keer per jaar aanbiedt.
  • Een onderneemster die enkel producten met verschillende prijzen.
  • Een onderneemster die 80 % van haar omzet haalt uit 1:1 begeleiding. Zij vraagt 60 euro per uur. Daarnaast haalt ze 20 % van haar omzet uit groepslessen. Hiervoor vraagt ze 10 euro per persoon per les.

 

Hoeveel uren

Doordat je nu hebt berekend hoeveel je van de verschillende soorten aanbod je moet verkopen, kan je ook gaan bepalen hoeveel uren je dan per week zal moeten werken. Bij 1:1 kan je heel makkelijk berekenen dat dit het aantal uren is dat je moet verkopen. Hou ook rekening met het aantal uren per week dat je ook nog aan je bedrijf werkt (denk admin, boekhouding, marketing, sales). Als je groepslessen geeft, bedenk dan ook hoeveel uur je aan voorbereiding en evaluatie kwijt bent. Als je online cursussen maakt zal je eerst een langere periode voorbereiding hebben en tijdens de verkoop minder moeten doen.

 

Voilà. Dat was het. De hele cursus is ten einde. Nu, dit is een on-going proces. Je kan elke opdracht steeds opnieuw verfijnen. En zeker het laatste tabblad, de omzettool kan je doorlopend gebruiken. Elke keer als je een nieuw product of dienst hebt, kan je een herberekening maken. Als je iets wilt uittesten met het verhogen of verlagen van je prijs. Als je ideale inkomen stijgt of daalt, kan je deze tool opnieuw gebruiken.

Super dat je erbij was. Dat je alle stappen hebt doorlopen. Dat je je de skill van je financiën beter te begrijpen hebt ontwikkelt.

Ik hoop dat je er heel veel aan hebt gehad. Geef zeker een seintje, want ik hoor graag van jou. En wie weet tot een volgende keer.

OPDRACHT

Experimenteer met de omzettool. Ontdek hoeveel van je producten/diensten je moet verkopen om jouw ideale inkomen te halen en stem dit af met hoeveel uren je wilt werken.

DOWNLOADS

Excelbestand

Checklist